
Compliance FAQs:  Utility Allowance (UA) 

Q. What utility allowance (UA) training is available? 
A. The Department offers a detailed UA Training (found here: https://youtu.be/Uj1atLo10Yc) which provides guidance for calculating 
the UA in accordance with the requirements of the Texas Administrative Code §10.614, Treasury Regulation 1.42-10 and Chapter 18 
of the Guide for Completing Form 8823 and the Multifamily Notice 2015-04.  Additionally, you may view the Utility Allowance Round 
Table (found here:  https://youtu.be/HRnHJD61VUg) hosted by the TDHCA Compliance Division staff who discuss various options for 
calculating a utility allowance for Department administered rental developments.  
 
Q. If I have Housing Tax Credits (HTC), can I use any method to calculate my UA? 
A. Yes, as long as you do not have Rural Housing Services (“RHS”) assisted and/or HUD-Regulated building(s): 

1. If the Development has RHS building(s) or building(s) with RHS assisted tenants, the UA is determined under the method 
prescribed by the RHS. No other utility method can be used by RHS buildings or buildings with RHS assisted tenants.  
2. If neither the building nor any tenant in the building receives RHS rental assistance payments, but the rents and the UA of the 
building are reviewed by HUD (“HUD-regulated building”), the UA for all rent restricted units in the building is the applicable 
HUD utility allowance. No other utility method can be used by HUD-regulated buildings. 

 
Q. What UA do I use if I have both RHS assisted tenants and HUD-regulated buildings? 
A. The UA is determined under the method prescribed by the RHS.  
 
Q. I want to use the Public Housing Authority (PHA) method to calculate the UA. How do I figure out what PHA is most applicable 
to my property? 
A. The Department defers to Chapter 392 of the Texas Local Government Code in making this determination. Please see PHA-Flow 
Chart for guidance.  Locate a PHA: PHA by County or PHA by City.  If the Development is located in an area that does not have a 
municipal, county, or regional housing authority that publishes a UA schedule for the Housing Choice Voucher Program (HCVP), 
Owners must select an alternative methodology, unless the building(s) is located in the published Housing Choice Voucher (HCV) 
service area of: 

1. A Council of Government created under Texas Local Government Code, Chapter 303, which operates a HCVP 
2. The Department's HCVP, or 
3. Another PHA that publishes a separate UA schedule specific to the Development's location 

  
Q. If I have a household that has a Section 8 HCV, what is the UA for that unit? 
A. The correct UA for a unit occupied by a household that has a HCV is the UA schedule from the PHA that issued the voucher. No 
other UA method is allowed when a household has a HCV. This is true except in cases where the building is RHS or HUD (including 
MFDL) regulated. Then the applicable UA is that prescribed by the RHS,HUD, or MFDL program. 
 
Q. If I have one (1) or more Public Housing Unit in a building (note, this is not referencing households that have a Section 8 HCV), 
what is my UA to maintain compliance with Department administered programs? 
A. If a building has, one (1) or more Public Housing Units, the building is HUD-Regulated. For HUD-regulated buildings, (as long as 
neither the building nor any tenant in the building receives RHS rental assistance payments) the UA for all rent restricted Units in the 
building is the applicable HUD UA for the Public Housing program at your property. No other utility method described in this section 
can be used by HUD-regulated buildings, as long as the building is not covered under Multifamily Notice 2015-04.    
 
Q. I received approval from the Department last year to use a Written Local Estimate (WLE), the HUD Utility Schedule Model 
(HUSM), the Energy Consumption Model (ECM) or the Actual Use Method (AUM). However, the amounts for this year have not 
changed. Do I need to submit an approval again for this year? 
A. Yes. If you are using a WLE, the HUSM, the ECM or the AUM you must update the UA once a calendar year and submit a request 
for approval to the Department. As a reminder, for a WLE, HUSM or ECM to be considered in effect by December 31st, the Notice to 
the Residents and Department must occur no later than October 1st. For the AUM, since the notification cannot occur until the 
Department calculates and approves the UA, the annual review request must be submitted no later than August 1st to allow for the 
45 day review period.  
 
Q. I want to use the WLE methodology but I am unsure what the written estimate letter from the utility provider needs to 
include. 
A. The WLE is a letter that you obtain from the applicable residential utility provider that gives an estimated cost of a utility from 
that provider for units of similar size and construction in the same geographic area as your property. The letter must be dated, 
signed by the utility provider representative, and specifically include all "component charges" for providing the utility service that 
will be reflected on the tenant’s utility bill.  
 
 
 

https://youtu.be/Uj1atLo10Yc
https://texreg.sos.state.tx.us/public/readtac$ext.TacPage?sl=R&app=9&p_dir=&p_rloc=&p_tloc=&p_ploc=&pg=1&p_tac=&ti=10&pt=1&ch=10&rl=614
https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2011-title26-vol1/pdf/CFR-2011-title26-vol1-sec1-42-10.pdf
https://www.irs.gov/pub/irs-utl/lihc-form8823guide.pdf
https://youtu.be/HRnHJD61VUg
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/LG/htm/LG.392.htm
https://www.tdhca.state.tx.us/pmcdocs/PHA-FlowChart.pdf
https://www.tdhca.state.tx.us/pmcdocs/PHA-FlowChart.pdf
https://www.txtha.org/index.php/by-county/
https://www.hud.gov/sites/dfiles/PIH/documents/PHA_Contact_Report_TX.pdf
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/LG/htm/LG.303.htm
https://www.hud.gov/program_offices/administration/hudclips/notices/hsg/2015
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Q. I am using the PHA schedule for my UA and the applicable PHA publishes 2 different UA schedules, one for Apartments (5 or 
more units per building) and one for Row House/Townhouse & Semi-Detached/Duplex (up to 4 units per building). At my 
property, I have buildings with four (4) units, eight (8) units, and twenty (20) units. Can I use the “Apartments (5 or more units per 
building)” for all of my buildings? 
A. No. If the PHA publishes different schedules based on building type, the owner is responsible for implementing the correct 
schedule based on the development's building type(s). In this example, you would use the UA schedule for Apartments (5 or more 
units per building) for the buildings that have 8 units and 20 units. For the buildings with 4 units, you must use the Row 
House/Townhouse & Semi-Detached/Duplex (up to 4 units per building) schedule. You cannot use the Apartments (5 or more units 
per building) schedule for buildings that have only 4 units.  
 
Q. My development is located in Anytown, Texas and I need the latest PHA UA schedule that applies to me. Can you please send 
it to me? 
A. You need to contact the applicable PHA and request a copy of their UA schedule for the Section 8 HCVP. This information is 
available to you under the Public Information Act (Texas Government Code, Chapter 552). Locate a PHA: PHA by County or PHA by 
City. 
 
Q. I have 3 properties that are all located in different cities and I am trying to figure out how to calculate the taxes for the HUSM. 
Why do I include the local tax for some cities, but not for others? Why don’t I include the county tax? 
A . Taxes for the electric utility are regulated by the Texas Comptroller of Public Accounts. The electric tax is comprised of three (3) 
factors: 

1. Miscellaneous Gross Receipts Tax - this tax varies based on the City’s population 
2. Public Utility Gross Receipts Assessment Tax - Currently, this rate is set at 0.1667% and is included for all properties 
3. Local Sales Tax - Residential use is exempt unless your city is included in this list.  If the city in which your property is 
located is included on that list, you must also include the Local Sales Tax for your city. 

 
Q. I want to start charging residents a utility (gas, water/sewer, trash, etc.). Do I need approval to do so? When can I start 
charging them the utility? 
A. Yes. You must request approval from the Department to start or stop charging for any utility. In the event you want to start 
charging for a utility, after you receive approval from the Department, you must charge residents for the utility in accordance with 
the lease terms. If the household is within a current lease contract that specifies that a specific party pay for a utility, the tenant 
cannot be required to start paying for that utility until a new lease is in effect. At that time, the utility must be considered in the UA 
and included in the gross rent calculation. The utility can be charged to new move-ins, as long as the utility is included in the UA. 
 
Q. The residents at my development are responsible for electric and gas utilities. Can I use different UA methods for each utility? 
For example, can I use the PHA method for electric and the WLE method for gas? 
A. Yes. You can use different UA methods for different utilities, as long as you do not have HUD-regulated building(s) and/or RHS 
assisted buildings/tenants. Remember, each method has different annual requirements and you must comply with both. 
 
Q. Can a property monitored by TDHCA use a “flat-rate” utility allowance published by a Public Housing Authority? 
A. Certain housing authorities, including "Moving to Work" Housing Authorities, have the option of publishing a flat-rate utility 
allowance instead of publishing an allowance for each utility (electric, gas, water and/or trash). Provided the “flat rate” utility 
allowance is compliant with HUD requirements, it can be used by a property monitored by TDHCA. 
  
Q. I need to submit a UA request, what do I need to submit and how do I submit the request? 
A. A request to calculate your UA using an alternate method or an annual review request must include the Utility Allowance 
Questionnaire, a copy of the Notice to the Residents, the proposed UA, and all back up data used for the allowance. The Utility 
Allowance Questionnaire and Notice to Residents of Annual Review of Utility Allowances can be found on the Department website 
under Requests for Existing/Established Developments, Forms here:  https://www.tdhca.state.tx.us/pmcomp/utility-allowance.htm. 
All requests must be uploaded to the property’s CMTS account. See the CMTS User Guidelines found on the Department’s website 
here: https://www.tdhca.state.tx.us/comp_reporting.htm for instructions on how to attach documents to the CMTS account.  Please 
note, all UA requests and documentation must be uploaded in CMTS to the Utility Allowance Team by selecting Utility Allowance 
Documents from the “Type” of attachment dropdown menu and select Utility Allowance from the “Contact” dropdown menu.   
 
Q. What does “implement” mean with regards to utility allowances? 
A. When the Department asks a development to implement the UA we are asking that the Owner review all rents and make sure 
that all units are properly rent restricted.  The implementation is evidenced by updating the Unit Status Report (USR) with current 
rents and utility allowances as of the effective date of the approved UA (based on the methodology used).  Different UA 
methodologies have different implementation requirements with regards to effective dates; however, implementation must be 
executed property wide regardless of the methodology used.  Do not wait to implement at the household annual recertification.     

https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/GV/htm/GV.552.htm
https://www.txtha.org/index.php/by-county/
https://www.hud.gov/sites/dfiles/PIH/documents/PHA_Contact_Report_TX.pdf
https://www.hud.gov/sites/dfiles/PIH/documents/PHA_Contact_Report_TX.pdf
https://www.tdhca.state.tx.us/pmcomp/utility-allowance.htm
https://www.tdhca.state.tx.us/comp_reporting.htm
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Q. When should the development implement the UA?   
A. Implementation will be determined by the methodology utilized.  The following examples are in accordance with §10.614(f) for 
the allowed methodologies: 

1. Rural Housing or HUD-Regulated – must be implemented by the effective date.  For example, the property has HUD 
funding which required an annual review and approval of the UA from HUD.  The HUD Schedule received states that the 
rents and utilities are effective 4/1/2021.  For all rents due on, or after, 4/1/2021 the UA used must be the approved 
amount from the HUD schedule.  This also means that the USR is updated, so that all occupied units as of 4/1/2021 reflect 
the UA amount from the approved schedule.   
2. PHA – can be implemented immediately, but must be implemented for rent due 90 days after the PHA releases an 
updated schedule.  For example, the property uses the City of Austin Housing Authority.  The PHA releases a new schedule 
on 10/1/2021.  This schedule can be put in place for rents due on November 1st and the USR must be fully updated for all 
occupied units as of 11/1/2021, or the Owner can elect to wait the 90 days and implement the new amounts on 
1/1/2022.  Then the USR must be fully updated for all occupied units as of 1/1/2022.  The Owner must review rents and 
make sure that all households are properly rent restricted using the new UA as of the effective date elected.   
3. HUD Utility Schedule Model and Energy Consumption Model – the implementation dates should be outlined in the 
approval letter issued by the Department and will tell the development that “these amounts are for rents due after Month, 
day, year.”  This will be the date on which the USR must be updated and the rents must be reviewed and properly restricted 
using the new rates.  For instance, the submission on September 28, 2021 includes a request (which is compliant and, 
therefore, approved for use) with a resident posting dated 9/28/2021.  Based on the resident posting date of 9/28/2021, 
the UA will go into effect on December 27, 2021 and the January rents must be reviewed to ensure they are restricted using 
the new UA.  The USR is updated with the new UA and any rent changes.   
4. Written Local Estimate – method is not approved by the Department, though annual submission is required.  The 
resident posting must still give 90 days from the posting date to the implementation date.  The USR is updated with the 
new UA and any rent changes by the implementation date. 
5. Actual Use Method (Department calculated) – the submission for review will happen prior to the resident 
notification.  The Department will issue the UA response and that is the date that the resident posting must be 
completed/posted.  The UA must be implemented 90 days after the resident posting.  For example, the development 
submits a packet for review on August 1, 2021.  The Department reviews the submission on September 1st and issues a 
response dated 9/1/2021.  The resident posting must be done on 9/1/2021 for rents due after 11/30/2021.  The 
development must review all rents for December 1st to ensure that the rents are properly restricted.  The USR is updated 
with the new UA and any rent changes.  

 
 

https://texreg.sos.state.tx.us/public/readtac$ext.TacPage?sl=R&app=9&p_dir=&p_rloc=&p_tloc=&p_ploc=&pg=1&p_tac=&ti=10&pt=1&ch=10&rl=614

